Karat Nedir? Karatlar Hakkında İpuçları

Karat, en genel anlamıyla pırlantanın ağırlık birimi ölçüsü şeklinde tanımlanabilir. Çoğunlukla pırlantaların değerini ve ağırlığını ölçmede kullanılan karat, aynı zamanda diğer değerli taşlarda da yaygın olarak ölçüm birimi olarak kullanılır. Her bir karat 200 miligrama, yani 0.2 grama tekabül eder. Karat nedir? Karatlar hakkında ipuçları nelerdir başlığında pırlanta taşlarının ve pırlanta mücevherlerin maddi değerlerinin belirlenmesinde karat ağırlığının oldukça belirleyici bir unsur olduğunu söylemek mümkündür. 

Karat değeri hakkında bilinen bazı yanlışlar vardır. Bunlardan en önemlisi karat değerinin mücevherin boyutlarıyla doğrudan ilişkili olduğudur. Karat ölçüsü, pırlanta taşının büyüklüğünü ifade etmez. Karat değeri daha yüksek olan bir pırlanta taşı, daha düşük karat özelliğine sahip bir pırlantadan daha büyük olabilir. Karat nedir? Karatlar hakkında ipuçları nelerdir, merak edenler için işte karat ölçüsü hakkında bilmeniz gereken her şey!

 

Karat Nedir?

 

Karat, elmas ve değerli taşların ölçümünde kullanılan bir ağırlık birimidir. Karat nedir? Karatlar hakkında ipuçları nelerdir, merak edenler için karatın oldukça eski bir ölçü birimi olduğunu söylemek mümkündür. İlk olarak 1500’lü yıllarda kullanılmaya başlanan bu terim, günümüze dek uzanmıştır. Başlangıçta altını ölçmek ve değerlendirmek amacıyla kullanılmıştır.

1800’lü yıllara gelindiğinde ise Paris Kuyumcular Sendikası Odası tarafından karatın belli bir standart değer ile gram üzerinden ölçülmesi gerektiğine ilişkin öneri verilmiştir. Bu öneriden yaklaşık olarak 100 yıl sonra ise 1907 yılında karat, 200 grama karşılık gelen ve değerli taşların ölçülmesinde kullanılan bir ölçü birimi olarak kabul edildi.

 

Pırlantada En Yüksek Karat Hangisi?

 

Pırlantada en yüksek karat, taşın kullanıldığı mücevherin türüne ve tasarıma göre farklılık gösterir. Bununla birlikte günümüze dek keşfedilmiş en yüksek karat değerine sahip elmas 1322,5 karat ölçüsündedir. Devasa ve bütünlüklü bir taş olan bu elmas, Güney Afrika’da keşfedilmiştir. Bütünlük olarak 1322 karat ölçüsüne sahip olsa da işlenmesi ve kesilmesinin ardından bu ölçüsünü koruyamamıştır.

Dünya genelinde brüt karat değerine göre en yüksek taş bu elmas olsa da kesildikten sonra 530.2 karat ölçüsüne kadar düşmüştür. Kesilmiş ve şekillendirilmiş pırlantalar içerisinde en fazla karata ev sahipliği yapan elmas ise 1991 yılında yine Güney Afrika’da kesilen 599.10 karatlık pırlantadır. Bununla birlikte günümüzde evlilik teklifinin başrol oyuncusu olan tektaş pırlanta yüzüklerde yaygın olarak minimum 0.10 karat ölçüsünün tercih edilmesi önerilir.

karat nedir karatlar hakkinda ipuclari

D Diamond'da yer alan 0.27 karat tektaş pırlanta yüzüğe resme tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

En Çok Tercih Edilen Karat Değerleri

 

Günümüzde en çok tercih edilen karat değerleri 0,20 ile 0,40 karat ağırlığında olan mücevherlerdir. Bu mücevherler genellikle yüzük formundadır ve tek bir pırlanta taşının büyüleyici ışıltısını kusursuz detaylarla yansıtır. Bununla birlikte evlilik tekliflerini ölümsüzleştirmek isteyen ve bütçesi daha yüksek olanların tercihi ise genellikle 1 karatlık yüzüklerdir.

Özel günlerde sevdiklerinizi mutlu etmek ve bu özel günleri ölümsüzleştirerek zihinlere mühürlemek için tercih edeceğiniz pırlanta mücevherlerin bütçenize hitap etmesi gerekir. Günümüzde hemen her bütçeye hitap eden karat ağırlığına sahip pırlanta mücevherler mevcuttur.

 

Karatın Önemi ve Karat Tercihi Nasıl Yapılır?

 

Karat, pırlantanın değerini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Pırlanta 4C kuralı olarak bilinen pırlanta taşının özelliklerini içeren standartlar bütününün bir parçasıdır. Bununla birlikte pırlanta mücevher satın alırken, karat seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli etken bütçenizdir. Keza pırlantanın karat özelliği, çok büyük oranda mücevherin fiyatını da etkiler.

Aşkınıza çok yakışacak birbirinden özel tasarım pırlanta mücevherler D Diamond’da! Karat nedir? Karatlar hakkında ipuçları nelerdir başlığına bu yazımızda sizler için değindik. D Diamond’ın sanatsal dokunuşlarıyla tasarlanan pırlanta mücevherlerle stilinize pırlanta ışıltısıyla zarafet katabilir, sevdiklerinizi pırlanta büyüsüyle mutlu edebilirsiniz. Bir önceki yazımıza https://www.ddiamond.com.tr/blog/ofis-stilinizi-yansitacak-pirlantali-5-mucevher linkinden ulaşabilirsiniz.