Renkli Taşların Gizli Anlamı: Safir, Zümrüt, Yakut

Mücevher yapımında kullanılan ve doğada nispeten az bulunan değerli taşlar; safir, zümrüt, yakut ve mavi topaz gibi çok daha az bahsi geçen taşlardan örülü bir tanımlamadır. Peki renkli taşların gizli anlamı: safir, zümrüt, yakut nasıl ortaya çıktı? Neden mücevher dünyasında bu kadar ilgi görür?

Rengi ve dokusu ile büyüleyen bu tür taşlar; kadınlara lüks, estetik, zarafet ve gücü bir arada sundukları için hem maddi hem de manevi açıdan son derece değerlidir. Eşsiz kırmızı tonuyla ve tutkuyu sembolize eden yapısıyla yakut, bağlılık ve sadakatin en estetik ifadesi olan safir, tarihi seyir içinde kutsal bir taş olarak değer görmüş zümrüt; değerli taşların dikkat çeken ögeleridir. Renkli taşların gizli anlamı: safir, zümrüt, yakut özellikleri nelerdir?

 

Bağlılık ve Sadakatin Taşı: Safir

 

Sevdiğiniz o özel insana bağlılığınızı ve sadakatinizi göstermek, estetik dokusu ile dikkat çeken safir mücevherler ile mümkün! Her ne kadar temelde mavi renkte olsa da mavinin farklı tonlarına sahiptir. Bu nedenle renk çeşitliliği son derece geniştir. Çoğu zaman nişan yüzüklerinde kullanılan safir, dünyanın farklı yerlerinde bulunabiliyor. Fakat daha çok Kamboçya, Kenya, Hindistan’dan temin edilir.

Alüminyum oksidin kristal formu olan safir, doğada kendiliğinden bulunmakla birlikte yapay olarak da üretilebilir. Safir, elmastan sonra şu ana kadar bilinen en sert doğal madde olan korindon grubu taşlar içerisinde yer alır. Daha çok mavi renk safir görülse de gri, kahverengi, pembe, sarı gibi renklerde de olabilir.

Renkli Taşların Gizli Anlamı: Safir, Zümrüt, Yakut

0.44 Karat Pırlanta Safir Yüzük ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Gökyakut Olarak da Bilinen Safirin Ortaya Çıkışı

Renkli taşların gizli anlamı: safir, zümrüt, yakut bağlamında safir; çok uzun süreden beri kullanılan bir taştır. Milattan önceki dönemlere kadar uzanan kadim tarihi içerisinde simya, astroloji gibi alanlarda kullanılmıştır. Antik Roma ve Mısır dönemlerinde değeri tam olarak anlaşılan safir, “Kraliyet Taşı” olarak anılmaya başlanmıştır.

Yoğun ve homojen renklere sahip safir, birçok anlamı birden ifade eder. Bağlılık ve sadakati estetik, zarif bir şekilde sembolize eden safirin aynı zamanda kutsallığı çağrıştırdığı da biliniyor. Göksel bir mavi renge sahip olması safirin inanç ve göksel umut ile eşleştirilmesini de sağlıyor.

 

Gücün Taşı: Zümrüt

 

Yeşilin benzersiz tonlarıyla varlığını müjdeleyen zümrüt… Değerli taşların en özel üyelerinden bir tanesi. Renkli taşların gizli anlamı: safir, zümrüt, yüzük kapsamında yer alan zümrüt, eşsiz bir bir taştır. Ayrıca çok az değerli taşta bulunan berrak renk derinliğine sahip. Genellikle kaliteli zümrütler Kolombiya’dan temin edilir. Saf zümrüdün çok nadir olması, zümrüt kristallerinde küçük lekeler ve başka minerallerin yer almasına neden olur.

Renkli taşların gizli anlamı: safir, zümrüt, yakut arasında kendisine yer bulan zümrüt, rengini vanadyum ve kromdan alır. Rengi ve doğada az bulunuyor olması nedeniyle uzun zamandan beri kraliyet ailesinin en değerleri mücevherleri merkezinde yer alır.

Kutsal Bir Taş Kabul Edilmiş Olan Zümrüdün Ortaya Çıkışı

Öteki değerli taşlar gibi zümrüdün de kadim bir tarihi bulunuyor. Mısır’da zümrüdün tarihi, MÖ 1650’li yıllara kadar gider. Eski Roma ve Yunan kültüründe, zümrüdün Tanrıça Venüs’ü simgelediğine inanılıyordu. Bu nedenle bilgelik, sevgi ve umudu sembolize ediyordu. Şu anda bolluk ve zenginliği ifade eden bir değerli taş olan zümrüt, aynı zamanda gücün de temsilidir. Aynı zamanda uyum ve birliğin de estetik bir ifadesidir.

 

Aşkın ve Tutkunun Ta Kendisi: Yakut

 

Kırmızının farklı tonlarında olabilen aşkın ve tutkunun ta kendisi yakut, içerisinde yer alan krom elementi sayesinde kırmızı renge bürünmüştür. Doğada kendiliğinden var olmakla birlikte sentetik yakut da mevcuttur. Oldukça sert bir taş olması ve nadir bulunması, yakutun maddi değerini de arttırır. Sert bir taş olmasından ötürü çizilmeye ve kırılmaya son derece dirençlidir.

Sultanların ve Kralların Gözde Mücevheri Yakutun Ortaya Çıkışı

İlk olarak Amerikalı iki jeolog tarafından 1973 yılında Kenya’da keşfedilen yakutun tarihi çok eski zamanlara kadar uzanır. Eski çağlarda özellikle zehirlenme gibi durumlarda, yakut taşının iyileştirici gücünden yararlanılırdı. Kırmızı rengiyle tutku ve aşkı sembolize eden bu değerli taş, cesaret ve zaferi de temsil eder. Rengi itibarıyla vücut ile uyumlu olduğuna da inanılır.

 

Değerli Taşların Dünyası: Pırlanta Mücevherler

 

Renkli taşların gizli anlamı: safir, zümrüt, yakut; geçmişten günümüze mücevher dünyasının gözde taşları arasında yer almıştır. Bu nedenle yakut, zümrüt ve safir koleksiyonu her zaman ön planda yer alarak kadınların gözdesi haline gelmiştir.

Her biri bir diğerinden özel ve estetik olan değerli taşlar, sahip olduğu özellikler nedeniyle birbirinden ayrılır. Safir mavi tonuyla, yakut kırmızısıyla ve zümrüt ise yeşil rengiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Sertlikleri birbirinden farklı olsa da her taş, benzersiz tasarımlara hayat verir. Zümrüt ve yakut mücevherler, safir mücevherlere göre daha pahalı olabilir. Burada önemli olan doğada ne sıklıkta bulunuyor olduğudur. Aynı zamanda karat oranları da belirleyicidir.

Zümrüt koleksiyonu ve yakut koleksiyonu ile safir taşlarla hareketlilik kazanan tasarımlardan oluşan koleksiyon değer görmekle birlikte mavi topaz, radolit, ametist ve sitrin gibi değerli taşlar da mücevher tasarımında tercih edilen taşlar arasında yer alır.. Bu taşlar kullanılarak çok özel mücevherler ortaya çıkarılabilir.

D Diamond, değerli taşların renkli dünyasını sizlere sunarak arzu ettiğiniz görünüme zahmetsiz bir şekilde ulaşmanıza destek oluyor. D Diamond safir yüzük, pırlanta yakut yüzük, renkli taşlı pırlanta yüzük, renkli taş pırlanta bileklik, renkli taşlı pırlanta küpe koleksiyonu içerisinden yenilikçi tasarımlara sahip olabilirsiniz. 

Bir önceki yazımıza https://www.ddiamond.com.tr/blog/pirlantanin-gercek-oldugu-nasil-anlasilir linkinden ulaşabilirsiniz.