Pırlantada 4C Kuralı Nedir?

Pırlantada 4C kuralı; bir pırlantanın özelliklerini belirten ve berraklık, kesim, renk ve karat ağırlığı hakkında bilgi veren bir kuraldır. Pırlanta mücevher satın almadan önce, pırlantanın özellikleri bilinmelidir. Karat oranı nedir, nasıl bir kesime sahiptir, pırlanta berrak mıdır; cevap verilmesi gereken sorular arasında yer alır.

Her pırlantanın özellikleri birbirinden farklıdır. Pırlantanın kalitesinin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayan ve dünya çapında kabul edilen standartları içeren 4C, kaliteli bir pırlantaya sahip olunmasını sağlar. Pırlantada 4C kuralı nedir? En önemli kriterler kesim (cut), renk (colour), berraklık (clarity), karat ağırlığı (carat weight) dır.

 

Kesim (Cut)

 

Pırlantada kesim (cut), mücevherde kullanılan pırlantanın ne şekilde kesildiğini (yuvarlak, damla, kalp vb.) ifade eder. Her ne kadar pırlanta değerli bir taş olarak doğanın ona bahşetmiş olduğu güzellikleri yansıtıyor olsa da pırlantanın doğru ve iyi bir şekilde kesilmemesi, parlak bir görünüm elde edilmemesine neden olur.

Pırlantanın boyutu büyük olsa bile başarısız bir kesimden ötürü ışığı istenilen şekilde yansıtamayabilir. Bu durum, pırlantanın doğasına aykırı bir durum oluşmasına sebebiyet verecektir. Pırlantada 4C kuralı nedir sorusu kapsamında önemli bir husus olan kesim, belirli matematiksel ölçülere göre gerçekleştirilir. Bir elmas çok yassı bir şekilde kesildiğinde, dipten ışık kaybına uğrar. Bu ise değerini kaybetmesi ile sonuçlanacaktır. Pırlantada ideal kesim, ışığın tamamının yüzeye yansıtılmasını sağlayacak nitelikte olmaktadır. Böylelikle arzu edilen simetriye ulaşılır ve pırlanta, doğasını yansıtma konusunda cüretkar davranacaktır.

 

Renk (Colour)

 

Bir pırlantanın olabileceği renkleri ifade eden pırlantada renk, D ile Z harfi arasında değişiklik gösterir. 20 adet renge sahip olan pırlantada şeffaflığın artması, pırlantanın doğada nadir görülmesi anlamına gelir. Çünkü oldukça yüksek renktedir. Pırlantada 4C kuralı nedir kapsamında pırlantanın renkleri birbirine o kadar yakındır ki renk tespiti ancak bir uzman tarafından yapılabilir.

Pırlantada renk skalası temel olarak D ile Z arasında 5 başlıkta değerlendirilir. Skalaya dahil olan renkler genel hatlarıyla şu şekildedir:

  •       Ekstra Beyaz Pırlanta (D-E-F): Renk bakımından oldukça nadir olan bu pırlantalar, renksiz pırlantalar olarak da ifade edilebilir.
  •       Beyaz Pırlanta (G-H-I-J): Bu tür pırlantalar alt açıdan bakıldığında çok az miktarda renk gösterir. Bunun yanı sıra üst açıdan bakıldıklarında beyaz renkli göründükleri bilinir. Pırlanta renk derecesinde, fiyat-performans seviyesi en yüksek pırlantalardır.
  •       G-H Renk Pırlanta: Sarı renge dair herhangi bir iz barındırmazlar.
  •       I-J Renk Pırlanta: İçerisinde az da olsa sarı renk izleri görülür.
  •       Beyaza Yakın Pırlanta (K-L-M): Zayıf renkli pırlantaları ifade eder.
  •       Çok Hafif Renkli Pırlanta (N-O-P-Q-R): Çok açık sarı ve kahverengi renkteki pırlantalar bu kategoriye dahil olur. Beyaza dair pek fazla iz göstermezler.
  •       Hafif Renkli Pırlanta (S-T-U-V-W-X-Y-Z): Açık renkli pırlantalardır. Sarı ya da kahverengi renk pırlantadan önceki sınıf oldukları bilinir.

 

Berraklık (Clarity)

 

Pırlantanın içerisindeki lekelerin sayısı, rengi, türü, boyutu ve konumunu ifade eden berraklık; pırlantanın değeriyle yakından ilişkili bir kavramdır. Doğada kendisine yer bulan elmas, zarafetinin yanı sıra biricik olmasıyla da ünlüdür. Doğada kendiliğinden bulunan elmas, yer kabuğunun altında oluştuğu için içinde çeşitli mineraller bulunabilir. Bunun yanı sıra çatlaklar da oluşabilir. Bu nedenle elmasın büyüsünü içerisinde taşıyan pırlanta, aynı zamanda doğanın parmak izlerine de ev sahipliği yapar.

Pırlantada 4C kuralı nedir sorusunun cevapları arasında yer alan berraklık skalasının ilk aşaması IF ya da FL’dir ve kusursuz pırlantaları ifade eder. Sıralamanın son basamağı ise I2 / I3’tür. Bu tür pırlantalarda çıplak gözle bile fark edilen izler bulunur. Pırlantanın içerisinde ne oranda leke bulunduğunun anlaşılabilmesi için yeterli bir ışık altında ve bir mercek altında pırlantaya bakılmalıdır.

 

Karat Ağırlığı (Carat Weight)

 

Karat ağırlığı pırlantanın ağırlık birimini ifade eder. Karat miktarının artması, mücevherin fiyatının da aynı oranda yükselmesine neden olur. Karat, fiyatlandırma noktasında tek başına yeterli değildir. Aynı karat oranına sahip mücevherlerde kullanılan pırlantaların kesimi ve berraklıklarına göre fiyatları değişiklik gösterebilir.

Uluslararası standartlarda kabul gören kavramlardan biri olan karat ağırlığında 1 karat 0,20 gramı ifade eder. Mücevherin türüne göre karat oranı tercihi farklılaşabilir. Tektaş pırlanta yüzüklerde ideal karat oranı genellikle 0.20 -0.40’tır.

Pırlantada 4C kuralı nedir sorusunun cevapları arasında yer alan berraklık, kesim, renk ve karat ağırlığı, pırlantanın değerini belirler. D Diamond ayrıcalığıyla sizlere sunulan pırlantalar arasından arzu ettiklerinizi alabilir, şıklığa ve zarafete zahmetsizce ulaşabilirsiniz. 

Bir önceki yazımıza https://www.ddiamond.com.tr/blog/evlilik-teklifi-icin-tektas-yuzuk-nasil-secilir linkinden ulaşabilirsiniz.