Pırlantanın Berraklığı Neden Önemlidir?

Pırlantada berraklık, pırlantanın kalitesini belirleyen unsurlar arasında yer alır. Eğer bir pırlantada yüzey kusurları ve iç kalıntılar mevcut değilse ya da bu duruma yakın bir pırlanta görünümü mevcut ise pırlantanın kalitesi artar. Berraklık, pırlanta kalitesini belirleyen tek husus değildir. Berraklığın yanı sıra Pırlantada 4C kuralı kapsamında yer alan kesim, karat ağırlığı ve renk de önemli bir yer edinir. Peki ama pırlantanın berraklığı neden önemlidir? Kaliteli bir pırlantada berraklık nasıl olmalıdır?

pirlantanin berrakligi neden onemlidir

D Diamond'da yer alan 0.60 karat pırlanta baget bilekliğe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pırlanta Berraklığı Nedir?

 

Pırlantada berraklık, pırlantada herhangi bir iç kalıntı ve yüzey kusurlarının olmaması anlamına gelir. Bir pırlanta eğer 10 kat büyütülerek incelendiğinde hiçbir kalıntıya sahip değilse o pırlanta kusursuzdur. Bunun yanı sıra bazı pırlantalarda çıplak gözle fark edilmeyecek kalıntılar bulunabilir. Dışarıdan yüzey kusurlarının ve iç kalıntıların görülmemesi, ışığın kusursuz pırlantadakine benzer şekilde yansıtılması anlamına gelebilir. Pırlantanın berraklığı neden önemlidir sorusu kapsamında, mücevherin kaliteli görünmesini etkileyen hususlardan birinin berraklık derecesi olduğunu belirtmek mümkündür.

Yenilikçi tasarımlarıyla ön plana çıkan D Diamond, farklı pırlanta berraklık derecelerine sahip pırlanta yüzük başta olmak üzere çeşitli mücevher modellerini sizlerle buluşturuyor. SI2 ve SI olacak şekilde pırlanta berraklık dereceleri ile şekillenen tasarımlar ile tarzınıza modern bir dokunuşta bulunabilirsiniz.

 

Pırlanta Berraklığı Nasıl Olmalıdır?

 

Pırlanta berraklığı, kişisel tercihler ve bütçeye göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte berraklık derecesinin FL (kusursuz) olması beklenir. Bu kategoride yer alan pırlantalar 10 kat büyütme altında incelenseler bile herhangi bir kalıntıya sahip olmadıkları fark edilir. Bunun yanı sıra IF (içi kusursuz) ve VVS1 ve VVS2 (orta yüksek berraklık) da kabul edilebilir. Pırlantanın berraklığı neden önemlidir sorusu dahilinde, çok daha berrak pırlantaların eşsiz tasarımların ortaya çıkmasına katkıda bulunduklarını belirtmek olanaklıdır.

 

Berraklık ve Renk Arasındaki Fark Nedir?

 

Pırlantada berraklık, iç kalıntılar ve yüzey kusurlarının olmamasını ifade ederken renk, pırlantanın içindeki elementlerin neden olduğu baskın renktir. Pırlantalar, farklı renkleri bünyesinde barındırmakla birlikte pırlantanın içinde bulunan azotun oranındaki değişiklik, baskın rengin değişiklik göstermesine sebebiyet verir. Fakat berraklık, doğrudan pırlantanın içerisindeki minerallerin neden olduğu bir durumdur.

 

Pırlanta Berraklık Dereceleri

 

Pırlantanın berraklık dereceleri farklılık gösterebilir. Berraklık dereceleri genel hatlarıyla şu şekildedir:

Kusursuz (FL): Bu kategoriye giren pırlantaların ne iç kısmında kalıntı ne de yüzeyde herhangi bir kusur bulunmaz. 10 kat büyütülen FL derecesindeki pırlantada herhangi bir kusur görülmeyecektir.

İçi Kusursuz (IF): 10 kat büyütme altında herhangi bir kusurun görülmediği IF derecesindeki pırlantaların mikroskop altında bazı küçük kusurları bulunabilir.

Çok, Çok Az Kusurlu (VVS1 ve VVS2): Çok az kalıntısı bulunan pırlantalar, VVS1 ve VVS2 şeklinde nitelendirilir.

Çok Az Kusurlu (VS1 ve VS2): 10 kat büyütme ile kusurları fark edilir. Genellikle çıplak gözle bakıldığında herhangi bir kusur fark edilmez.

Biraz Kusurlu (SI1 ve SI2): Çıplak gözle bakıldığında çeşitli kusurlar fark edilebilir. 10 kat büyütme ile pırlantadaki kalıntılar çok daha net bir şekilde görülür.

Kusurlu (I1, I2 ve I3): Pırlantanın şeffaflık ve parlaklığını etkileyen kusurlar net olarak görülür.

Pırlantanın berraklığı neden önemlidir sorusu dahilinde kalıntısı ve kusuru bulunmayan pırlantaların çok daha göz alıcı mücevher modellerinin ortaya çıkmasını sağladığını belirtmek mümkündür.

Son derece yenilikçi ve zarif pırlanta mücevher modellerine hayat veren D Diamond, arzu ettiğiniz tasarımları sizlerle buluşturuyor. Siz de eşsiz pırlanta tasarımlarını satın alarak, tarzınıza modern bir dokunuşta bulunabilirsiniz. Bir önceki yazımıza https://www.ddiamond.com.tr/blog/gerdanlik-kolye-secerken-nelere-dikkat-etmeli linkinden ulaşabilirsiniz.