Pırlanta Fiyatı Neye Göre Belirlenir?

Pırlanta mücevherlerin fiyatları; pırlantanın kesimi, berraklığı, karat oranı gibi hususlara göre belirlenir. Pırlanta, elmasın en özel kesimi… Pırlantanın tarih içindeki seyrine bakmak ve pırlanta fiyatlarını değerlendirebilmek için elmasın nasıl çıkarıldığını incelemek gerekir. Elmas daha çok Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika, Hindistan ve Endonezya’dan çıkarılır.

Cevher kayaları içinde yer alan elmasın, balçıklı kumlu cevherden ayrılması gerekir. Bu noktada, birçok farklı işlem gerçekleştirilir. Cevher, sıvıda yüzdürülerek ağır minerallerin dibe çökmesi ve elmasın açığa çıkması sağlanır. Oldukça zorlu süreçlerden geçen elmas, özel bir şekilde kesildiğinde ışıltısı ile ün kazanan pırlanta ortaya çıkar. Bu kadar işlemden geçen pırlanta hem maddi hem de manevi değeri yüksek pırlanta mücevherlere imkan tanır. Peki pırlanta fiyatı neye göre belirlenir? Parlaklığı ile her ortamda dikkatleri üzerine çekmeyi başaran pırlantanın fiyatını belirleyen hususlar nelerdir? Pırlantanın hangi özellikleri değerini arttırır?

 

Pırlantanın Değerini Ne Belirler?

 

Pırlantanın değerini belirleyen hususlar arasında pırlantanın karat oranı, berraklık, kalite, kesim ve renk yer alır. Pırlanta kesimi, pırlantanın ışıltısını etkileyen en önemli unsurlardan bir tanesidir. Doğru kesim, pırlantanın ihtişamlı bir görünüm elde etmesini sağlar. İdeal kesimli pırlantaların fiyatları, düşük kalitede kesilen pırlantalardan çok daha yüksek olabilir.

Pırlantalar D ile Z arasında değişmekte olan bir renk skalasına sahip olduğundan, D değerine yaklaşan pırlantalar çok daha değerlidir. Öte yandan görünür kusurları çok az olan veya hiç olmayan pırlantalar hem daha değerlidir hem de daha yüksek fiyatlar üzerinden satışa sunulur. Bu hususların her biri, pırlanta mücevherlerin fiyatlandırmasında ön plana çıkan hususlardandır.

 

Pırlantanın Hangi Özellikleri Değerini Artırır?

 

Pırlantanın karat oranı yüksek olduğunda, çok daha ihtişamlı pırlanta mücevherler ortaya çıkacağı için karat oranı, pırlantanın değerini doğrudan etkiler. Yüksek karatlı pırlantalar, doğada son derece az bulunur. Karatın yüksek olması, pırlantanın gösterişli olmasını da sağladığından, karat oranının fiyat konusunda önemli bir kriter olduğu bilinir.

Pırlanta fiyatı neye göre belirlenir sorusu kapsamında, işçiliğin de fiyatlarını belirleyen bir unsur olduğunu belirtmek mümkündür. Kesim, pırlantadaki işçiliği arttıran bir unsurdur. Kesim esnasında pırlantanın üzerinde 57 yüzey oluşturulur. Bu ise titiz bir işçilik gerektirir. Bu nedenle pırlantanın kesimi de pırlanta fiyatları konusunda belirleyici hususlardan bir tanesidir.

Pırlanta fiyatı neye gore belirlenir

0.31 Karat Pırlanta Beştaş Kolye ürününe resme tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Pırlantada Önemli Olan Nedir?

 

Pırlantada önemli olan pırlantanın kesimi ve berraklığıdır. Kesim, pırlantanın parlaklığına ve ışıltısına etki eden bir unsurdur. Pırlantaya giren ışığın kırılma oranı, kalitesini doğrudan etkiler. Işığı doğru bir açıyla kıran pırlantalar hem çok daha canlı hem de parlak bir görünüm elde eder. Kesimin yanı sıra pırlantanın berraklığı da kaliteyi belirleyen bir unsurdur.

Pırlantada berraklık derecesi, elmasın doğada oluşumu sırasında ya da sonradan meydana gelen izlere bakılarak belirlenir. Pırlantada yer alan izler değişiklik gösterebilir. Berraklık derecesi yüksek olan pırlantalar çok daha değerli kabul edilir. Ayrıca pırlanta berrak oldukça fiyatı da yükselecektir.

 

Pırlanta Fiyatları Neye Göre Artar?

 

Pırlanta fiyatları; rapaport, pırlantanın kalitesi, berraklık düzeyi, kesimi gibi hususlara göre belirlenir. Martin Rapaport tarafından oluşturulan ve pırlanta pazar fiyatı noktasında tek kaynak haline gelmiş olan Rapaport, bir dizi fiyat listesinden meydana gelen bir belgedir. Satıcıların büyük bir kısmı, pırlanta fiyatlarında bu raporda yer alan kriterleri esas alır. 0.90 ve üzeri tektaş mücevherlerde Rapaporta bakılarak fiyatlandırma yapılır.

Pırlanta fiyatı neye göre belirlenir sorusu kapsamında bir pırlantada karat oranı ne kadar yüksekse, fiyatların da o kadar yüksek olacağını belirtmek mümkündür. Aynı zamanda berraklığa yakın, ışığı oldukça başarılı bir şekilde yansıtabilecek şekilde kesilmiş pırlantalar; oldukça değerlidir. Bu durum, pırlantanın maddi değerini de arttırır. Rengi, karat oranı, berraklık ve kesimi son derece iyi pırlantalarda işçilik de yüksektir. Bu husus da pırlantanın fiyatını etkileyecektir. Pırlantada 4C kuralı hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz içeriğimizi ineleyebilirsiniz.

Yenilikçi, incelikli, modern ve zarif pırlanta mücevherlere sahip olan D Diamond, sizlere eşsiz pırlantaları sunmaya devam ediyor. D Diamond’un geniş ürün yelpazesi arasından, arzu ettiğiniz tasarımlara ulaşabilirsiniz. D Diamond uzmanları tarafından incelikli şekilde üretilen pırlantalar sayesinde her ortamda arzu ettiğiniz görünümü elde edebilir, tarzınıza zarif dokunuşta bulunabilirsiniz. Farklı tarzlara hitap edebilen pırlanta mücevherleriyle D Diamond, her zaman sizlerle!

Bir önceki yazımıza https://www.ddiamond.com.tr/blog/romantik-ve-unutulmaz-anlar-evlilik-teklifi-fikirleri linkinden ulaşabilirsiniz.