Pırlanta ve Elmas Arasındaki Fark Nedir?

Pırlanta ve elmas arasındaki fark nedir, merak ediyorsanız elmasın pırlantaya dönüşümünü içeren benzersiz bir varoluş yolculuğunu bilmelisiniz. Asırlardır tabiatın bahşettiği en değerli taşlardan biri olarak kabul edilen elmas, muhteşem ışıltısı ve sahip olduğu niteliklerle gerçek anlamıyla kusursuzdur.

Elmasın takı olarak kullanımı ise oldukça geçmiş bir döneme uzanır. Bununla birlikte elmasın gerçek anlamıyla bir mücevhere dönüşmesi, pırlanta kusursuzluğunun keşfedilmesiyle olmuştur. Doğal olarak eşsiz bir ışıltıya sahip olan elmas, usta ellerde pırlantaya ve pırlantadan da kadınların vazgeçilmezi mücevherlere dönüşür. Elmas ve pırlanta arasındaki en önemli fark ise tam olarak budur.

 

Pırlanta ve Elmas Arasındaki Farklar

 

Pırlanta ve elmas arasındaki fark nedir sorusuna, temel olarak elmas; pırlantanın ham halidir şeklinde cevap vermek mümkündür. Elmas, doğada bulunan bir mineraldir, pırlanta ise doğal elmasın işlenmiş ve kusursuz hali olarak kabul edilir. Özel olarak elmasın bir şekilde kesilmesi sonucunda pırlanta oluşur. Etimolojik araştırmalar da günümüzde pırlantanın, elmasın özel bir kesim tekniği ile kesilmesi anlamına geldiğini gösteriyor.

Birçok menşei yabancı olan kaynakta pırlanta tanımlanırken “Brilliant Cut Diamond” söz öbeği kullanılıyor. Dolayısıyla temel olarak her pırlantanın gerçek bir elmas olduğunu söylemek mümkündür. Her elmas, bir pırlantadır ve her pırlanta, potansiyel bir elmas adayıdır. Günümüzde her ne kadar pırlanta mücevherlerde yaygın olarak kullanılıyor olsa da elmasın  mücevherler arasındaki yeri azımsanmayacak ölçüdedir.

Özellikle son dönemde modanın, doğrudan kaynağa yönelik bir anlayışa sahip olmasıyla birlikte birçok mücevherin hammaddesi olan ürünlere olan ilgi de arttı. Tıpkı pırlanta gibi; kolye, yüzük, bileklik ve küpe formunda mücevher tutkunlarıyla buluşan elmas, pırlantaya benzer muhteşem ışıltısıyla göz kamaştırıyor.

pirlanta ve elmas arasindaki fark nedir

0.45 Karat Elmas Beştaş Yüzük ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Elmas ve Pırlantanın Varoluş Serüveni

 

Aşkı, sevgiyi, bağlılığı ve sonsuz mutluluğu simgeleyen pırlanta, varoluşunu tamamen elmasa borçludur. Elmasın takı ve mücevher olarak kullanımı ise oldukça eski dönemlere kadar uzanır. Elmas, temel olarak bir madendir ve yüksek basınç altında, son derece uzun bir zaman diliminde yerkürenin altında oluşur.

Günümüzde yapılan çalışmalar elmasın, bugünden 3,2 milyar yıl önce oluşmaya başladığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte 990 milyon yıl önce oluşmaya başlayan elmasın da bulunduğu biliniyor. Dolayısıyla elmas, farklı sürelerde yerkürenin altında çeşitli etkiler nedeniyle oluşabilen bir madendir. Bu ise pırlanta mücevher yapımında oldukça önemli bir noktaya işaret eder.

Pırlanta mücevherlerin kaynağı olan elmasın kalitesi, oluşum süreci ve çıkarıldığı bölge ile ilişkilidir. Aynı zamanda; berraklık, renk, kesim ve karat özelliği de elmasın pırlantaya dönüşüm sürecinde kalitesini gösteren en önemli faktörlerdir. Pırlantanın oluşumu ve tarihi hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilir ve sonsuz ışıltı kaynağı pırlanta hakkında bilmeniz gereken tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

 

Elmas ve Pırlanta Mücevherlerin Farkı Nedir?

 

Pırlanta ve elmas arasındaki fark nedir, merak edenler için bir diğer önemli soru her iki taştan üretilen mücevherlerin farklı olup olmadığıdır. Elmas, temel olarak bir maden olsa da minimal işlemlerden geçerek mücevherlerdeki yerini alabilir. Tıpkı pırlanta gibi kusursuz bir ışıltı yayarak onu takanı muhteşem bir zarafetle buluşturur.

Dolayısıyla elmas yüzükler, kolyeler ya da küpeler, tıpkı pırlanta gibi son derece ihtişamlıdır. Bununla birlikte pırlanta ise tüm detaylarıyla biricik bir mücevherdir. Dünyada biricik olan bir elmastan, yine biricik kesim tekniğiyle kesilerek mücevherlerde ışıltı yayar. Aynı zamanda pırlanta mücevherler, işlemden geçiyor olmaları nedeniyle elmastan bir miktar daha parlaktır.

D Diamond, elmas ve pırlantanın muhteşem aşkına şahitlik edecek özel koleksiyonlarıyla ruhunuza uzanıyor. Aşkınıza çok yakışacak birbirinden özel tasarım ve seçkin pırlanta ve elmas mücevher modelleri D Diamond dokunuşlarıyla sizleri bekliyor.

Bir önceki yazımıza https://www.ddiamond.com.tr/blog/yilin-en-populer-pirlanta-kolye-modelleri linkinden ulaşabilirsiniz.