Pırlantanın Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Pırlanta, duygusal bir bağ kurulan özel ve değerli taşlardan bir tanesi. Dolayısıyla pırlanta mücevher satın alırken estetik ve zarif görünüm ön planda tutulur. Fakat sahte pırlantaların sıklıkla mücevher üretiminde kullanıldığı günümüz dünyasında pırlantanın gerçek olup olmadığını anlamaya çalışmak önemli bir işlemdir.

Işıltı testi, büyüteç testi, su yöntemi ve daha fazlası; bir pırlantanın gerçekliğini anlama noktasında son derece etkilidir. Peki pırlantanın gerçek olduğu nasıl anlaşılır? Pırlanta kalitesi nasıl anlaşılır, kaliteli pırlanta için ne yapılmalıdır?

 

Pırlantanın Gerçek Olup Olmadığını Anlamak İçin Test

 

Gerçek pırlantanın, sahte muadillerinden ayrılmasını mümkün kılan basit ve profesyonel testlerin tamamı, pırlanta testi olarak anılır. Pırlantanın gerçek olduğu nasıl anlaşılır sorusunun farklı cevapları bulunur. Pırlanta testi, pırlantanın gerçekliğini anlamanın en etkili yöntemleri arasında yer alır. Bu testlerden bazıları ev ortamında rahatlıkla uygulanabilir. Fakat bir kısmını, mücevher uzmanlarının gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Gerçek pırlanta nasıl anlaşılır sorusu kapsamında, uygulanabilecek testler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  •       Işıltı testi
  •       Su yöntemi
  •       Büyüteç testi

Bunların yanı sıra kağıt ve kurşun kalem kullanarak pırlantanın gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Estetik, zarif ve şık bir görünüme sahip olmasına rağmen gerçek pırlantanın kullanılmadığı mücevherlerin satın alınmaması için uygun olan testler yapılmalıdır.

 

Işıltı Testi: Yansımaları Kullanarak Pırlantanızı Test Edin

 

Pırlantanın gerçek olduğu nasıl anlaşılır sorusu kapsamında, gerçekliği anlamak için kullanılan yöntemlerden ilki ışıltı testi. Yansımaları kullanarak pırlantanızı test etmek istiyorsanız, bu yöntemden yararlanabilirsiniz. Oldukça basit bir yöntem olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Yöntem kapsamında ilk önce testten geçirilecek pırlanta normal bir lambanın altına alınmalıdır.

Bir ışık altında kalan pırlantada önemli olan, ışığın nasıl yansıdığıdır. Pırlantadan yansımakta olan beyaz ışık son derece etkili bir şekilde parlıyorsa, o pırlanta gerçektir. Çünkü gerçek pırlanta, ışığı yansıtma konusunda oldukça başarılıdır. Bunun yanı sıra pırlantadan yansıyan ışığın renkli ışık parlamaları da pırlantanın gerçekliğine dair bir fikir verecektir.

 

Büyüteç Testi: Pırlantaya Yakından Bakış

 

Pırlanta nasıl anlaşılır sorusunun cevaplarından bir diğeri de büyüteç testidir. Pırlantaya yakından bir bakışı mümkün kılan büyüteç testi, profesyonel test yöntemleri arasında yer alır. Bu testin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için minimum 10x yakınlaştırma özelliğine sahip bir büyüteç kullanılmalıdır. Gerçek bir pırlantada, az da olsa çeşitli kusurlar bulunur.

Büyüteç ile incelendiğinde bir pırlantada hiçbir kusur gözükmüyorsa, o pırlantanın sahte olma ihtimali son derece yüksektir. Fakat bazı gerçek pırlantalar kusursuz olabilir. Bu nedenle büyüteç testinin yanı sıra farklı testlerle sonuç doğrulanmalıdır.

 

Basit ve Etkili Bir Test: Su Yöntemi

 

Evde yapılabilecek basit ve etkili testlerden bir diğeri de su yöntemidir. Bir bardağın içini su ile doldurup test edilecek pırlantayı içerisine bırakın. Gerçek pırlanta yüksek bir yoğunluğa sahip olduğundan suya bırakıldığı anda dibe batar. Eğer pırlanta dibe batmıyor ya da suyun ortalarında kalıyorsa muhtemelen pırlanta sahtedir.

 

Gazete Testi: Pırlantanın Kırılganlığını Test Edin

 

Pırlanta yüzük nasıl anlaşılır sorusunun cevapları arasında yer alan gazete testi, su yöntemi kadar basittir. Pırlantanın kırılganlığının test edilmesini sağlayan bu yöntem için bir gazete kağıdı almalı ve taşı düz kısmı aşağı bakacak şekilde gazete üzerine yerleştirmelisiniz. Burada önemli olan, hiç bir nesnenin pırlantaya gölge düşürmemesidir. Bunun yanı sıra aydınlatmanın parlak olması da son derece önemlidir.

Gazetenin bol yazı bulunan sayfasına yerleştirdiğiniz pırlanta üzerinden yazıları okuyabiliyorsanız, pırlanta büyük oranda sahtedir. Gerçek pırlanta, ışığı düz bir şekilde yansıtmaz. Işığı farklı yönlere doğru kıracağından, gazete testi ile pırlantanın gerçek olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Peki pırlantanın gerçek olduğu nasıl anlaşılır, bunun için profesyonel bir adım var mıdır?

 

Pırlantanızı Güvenilir Bir Markadan Satın Alın

 

Profesyonel ve basit yöntemler, bir pırlantanın gerçekliğinin en efektif şekilde anlaşılmasını sağlar. Tasarımı ile dikkatleri üzerine çekmekle birlikte bazı tasarımlarda gerçek pırlanta kullanılmadığı görülür. Bu tür durumların önüne geçebilmek adına pırlanta testi yapılması son derece önemlidir. Pırlantanın derinlikli bir şekilde incelenmesini sağlayan yöntemler, gerçek pırlantanın anlaşılmasını sağlar. Pırlantanın gerçek olduğu nasıl anlaşılır sorusunun çok daha kesin bir cevabı bulunur.

Gerçek pırlanta ile tasarlanmış mücevher satın almanın en kesin yöntemi, güvenilir markalara yönelim göstermektir. Mücevher sertifikalı pırlantaları kullanarak eşsiz, gösterişli ve özel tasarımlara hayat veren D Diamond, istediğiniz mücevheri çok özel fiyatlarla satın almanızı mümkün kılıyor. Birbirinden özel mücevher tasarımlarını inceleyebilir, benzersiz tasarımlar arasından istediklerinizi www.ddiamond.com.tr  güvencesiyle satın alabilir, kombinlerinizi estetik bir şekilde tamamlayabilirsiniz. 

Bir önceki yazımıza https://www.ddiamond.com.tr/blog/pirlantada-4c-kurali-nedir linkinden ulaşabilirsiniz.