Pırlantanın Oluşumu ve Tarihi

Pırlantanın oluşumu ve tarihi oldukça eskidir. Işıltısı ve parlaklığı ile görenleri büyüleyen, bu nedenle mücevher dünyasında sıra dışı tasarımlara hayat vermek için kullanılan pırlanta; elmasın bir kesimidir. Aşkı, sevgiyi, bağlılık ve umudu simgeleyen pırlanta; mitolojilere ve aşk hikayelerine konu olmuştur. Güç ve kuvvetle bağlantılı olan, hayatın her alanında kendisine yer bulan pırlantanın muhteşem bir hikayesi var. Peki pırlanta nasıl oluştu, neleri simgeler?

 

Pırlantanın Kısa Tarihi

 

Pırlantanın oluşumu ve tarihi elmas ile yakından ilgilidir. Çünkü pırlanta, elmasın farklı bir kesimidir. Birçok kadın için çok özel bir ilham perisi olan elmasın ilk olarak Hindistan’da keşfedildiği düşünülüyor. 2500 yıl önce keşfedilen bu çok değerli taş, 10. Yüzyıldan itibaren Batı dünyasına ticaret yolları aracılığıyla taşınarak statüyü sembolize eden bir figür haline gelmiştir.

Mistik ve tıbbi özellikleri olduğu düşünüldüğünden, Orta Çağ boyunca hayatın her alanında kendisine yer bulmayı başarmıştır. Zaman içinde mücevher yapımında kullanılan elmasta ilk kesimin 14. yüzyılda yapılmaya başlandığını söylemek mümkün. Elmasın nişan yüzüğü olarak kullanılması ve çok özel anlamları üzerinde taşıması, 15. yüzyılda olmuştur.

15. Yüzyılda Avusturya arşidükü Maximillan, eşine nişan yüzüğü için elması tercih etmiş ve elmas, sonsuz aşkı nitelemeye başlamıştır. Takvim yaprakları 1600’leri gösterdiğinde pırlanta kesim bulunarak mücevher dünyasında bambaşka bir dönem aralanmıştır. Pırlanta kullanılarak eşsiz tasarımlar ortaya çıkmış olup artık pırlantada Kalp Kesim, Yuvarlak Kesim, Oval Kesim, Damla Kesim başta olmak üzere pek çok farklı kesim oluşmuştur.  

 

Pırlanta Nasıl Oluşur?

 

Yerin derinliklerinde, karbon elementinin ısı ve basınç ile sıkışmasından elmas oluşur. Elmas, son derece nadir bulunan bir değerli taştır. Bulunduktan sonra işlenmesi için birtakım işlemlerin yapılması gerekir. İlk olarak elmas, yatağından çıkarılır. Ardından yabancı cisim ve minerallerden ayrıştırılır. Elmasın pırlanta halini alması ise pırlantanın oluşumu ve tarihi açısından oldukça önemlidir.

Elmasın çok özel ve titiz bir şekilde kesilmesi ile pırlanta oluşur. Pırlanta üretilebilecek kısımların elmastan kesilmesi, zorlayıcı bir işlem olmakla birlikte bu adımın başarılı bir şekilde tamamlanması, pırlantaya ulaşılabilmesini sağlar. Kesme işlemi sonrasında elde edilen pırlanta, temizlenir ve var olan pürüzlerinden arındırılarak aside yatırılarak mücevher yapımında kullanılmak üzere değerlendirilir.

pırlantanın olusumu ve tarihi

D Diamond 0.30 Karat Pırlanta Beştaş Yüzük ürününe görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Pırlanta Nasıl Ortaya Çıktı?

 

Pırlantanın ortaya çıkışı, elmasın bulunmasıyla doğrudan alakalıdır. Elmasın ise bulunuşu, 2500 yıl öncesine kadar tarihlenir. İlk olarak Hindistan’da ortaya çıksa da elmas yatakları yaklaşık olarak 900 milyon yıl önce oluşmuştur. İpek Yolu aracılığıyla taşınan elmaslar, ışığı kırmadaki başarıları ve sertlikleri nedeniyle çok önemsenmiştir. Bu nedenle şiirlere, efsanelere, mitolojiye konu olmayı başardı. Parlak görüntüsü, antik uygarlıkları adeta büyüledi.

Elmasın oluşumuna dair farklı hikayeler ortaya çıktı. Hindular, elmasın şimşeklerin kayalara çarpmasıyla oluştuklarına inanıyordu. Öte yandan Romalılar, elması tanrıların gözyaşları olarak değerlendiriyordu. Elmasa büyük bir hayranlık duyulması, ona mistik anlamlar yüklenmesine neden oldu.

Elmas, pırlanta olarak da değerlendirilmeye başlandığından beri pırlanta, mücevher dünyasında kendisine çok özel bir yer bulmaya başladı. Gösterişli, şık, zarif pırlanta küpelere, kolyelere, bilekliklere dönüştü. Sevgi ve bağlılığın ifadesi oldu. Kıyafetlerin estetik bir şekilde tamamlanmasını sağladı. Bu nedenle kadınlar için pırlanta hep çok özel bir değerli taş oldu.

 

Pırlantanın Anlamı Nedir?

 

Pırlantanın oluşumu ve tarihi değerlendirildiğinde, pırlantanın manevi yönü de ön plana çıkmak durumundadır. Çünkü pırlanta yalnızca değerli ve özel bir taş değildir. Aynı zamanda birçok anlamı bünyesinde taşır. Türkçede “parıldayan” anlamında kullanılan pırlanta, gerçekten de aşkın ve sevginin her ortamda ön plana çıkmasını sağlayan bir değerli taştır. Bu nedenle pırlanta tektaş yüzükler evlilik tekliflerinde kullanılır. Evlilik sürecini taçlandıran pırlanta, bağlılığın da simgesidir. Evlilik teklifi için tektaş yüzük nasıl seçilir içeriğimize göz atabilir, konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Aynı zamanda pırlanta, bağlılık ve sadakatin de bir simgesidir. Gerçek aşkların arasındaki bağı kuvvetlendiren pırlanta, bu nedenle özel günlerde tercih edilen çok özel hediyelere hayat verir. Kullanıcısına enerji veren pırlanta, mücevher dünyasının vazgeçilmez değerli taşlarından biri olarak geçmişten günümüze varlığını sürdürmüştür.

Hayatın her alanında kıyafetleri estetik bir şekilde tamamlamak için kullanılan pırlanta mücevher tasarımlarıyla D Diamond, sizlere benzersiz tasarımları bir arada sunuyor. Arzu ettiğiniz tasarımlara hızlı, kolay ve zahmetsiz bir şekilde ulaşabilir, kıyafetlerinize renk katabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.ddiamond.com.tr/blog/yazin-en-gozde-pirlanta-mucevherleri-hangileri linkinden ulaşabilirsiniz.